Herstel programma ‘Leiden na Kanker’

Wetenschappelijk onderzoek wijst op de positieve correlatie tussen actief fysiek herstel, gerichte mentale begeleiding en zo snel als mogelijk maatschappelijke participatie.

Het programma Leiden na Kanker is een krachtige combinatie van deze essentiële  bouwstenen. In drie maanden werken we intensief aan fysiek herstel, het hervinden van de mentale balans en het integreren van de de ziekte in de privé- en werkkring van de deelnemers. Het inzetten van de ziekte-ervaring staat centraal; naast de dreiging, is het immers evenzeer een mogelijke bron van persoonlijke groei.

De kracht van een groep gelijkgestemden (werkend aan reïntegratie/herstel na acute behandeling) die elkaar helpt, dezelfde ervaringen deelt en inspireert, draagt sterk bij aan individueel herstel. Daarom werken we in kleine (8-12 deelnemers) groepen. Dankzij de groep verruimt de deelnemer zijn/haar blik op het eigen leiderschap, verbreedt hij zijn/haar netwerk en vergroot de horizon.

Resultaat van het programma is dat de deelnemer zichzelf in fitheid verrast, een completer mens en leider voelt en weer vanuit kracht (zijn innerlijke bron) werkt.

Het programma kent een doorlooptijd van 12 weken. Iedere week is er een groepsbijeenkomst van 10.00 tot 15.00 uur. Daarnaast organiseren we online bijeenkomsten. Doorlopend is er personal coaching aan de hand van trainingsschema’s.

Halverwege is er een retraite van 48 uur in de natuur. We sporten, nemen de tijd om dieper in te gaan op de thema’s die in de groep spelen met de centrale vragen: Wie ben Ik? en Wat is mijn Werk?

Het U proces

Inhoudelijk volgt het programma de stappen van het U-proces: de ziekte doet je realiseren wat echt belangrijk voor je is. Maar hoe kun je dat integreren in je leiderschap? We reflecteren, zoeken inspiratie, doen een pas op de plaats en verkennen de nieuwe horizon door te doen en te leren.

Experts en specialisten

Uiteraard spelen in het proces van herstellen vele specifieke vragen die  deskundige antwoorden vergen. Daarom komen diverse inhoudelijke experts aan het woord die gerichte informatie geven. Thema’s daarbij zijn onder meer voeding, werkbalans, communicatie in- en extern je werkkring, omgang met toezichthouders, effecten en maatregelen ten aanzien van persoonlijke financiën, carrièreperspectief en je familie.

Sport

Een belangrijk onderdeel van het programma is een combinatie van de laatste inzichten rond oncologische revalidatie en trainingsmethodes uit de topsport. We starten met een intake met integrale analyse van de fysieke mogelijkheden, ambities en doelen.

Gedurende het programma werken we gezamenlijk en individueel aan de fysieke conditie op basis van een individueel trainingsschema. Gedurende het programma merk je weer fitter te worden met behulp van de intensieve begeleiding van de fysiotherapeut en personal trainer.

Peer group

De peer group zetten we in als bron, referentie en netwerk. We werken met de hele groep, halve groep en in duo’s. De groep bestaat uit 8-12 deelnemers en vormt een blijvend netwerk (alumni programma). De groep stellen we zorgvuldig samen. We houden onder andere rekening met het werkniveau, de fysieke mogelijkheden en de individuele doelstellingen.

Professionele begeleiding

Leiden na kanker wordt begeleid door een executive coach, een senior topmanager en een fysiotherapeut uit de topsport. Ook in sport zijn zij ‘achievers’, variërend van intensief duursporten tot wereldkampioen zeilen en de begeleiding van topsporters. Naast ruime kennis en ervaring in het begeleiden van dit soort processen en een uitgebreide expertise wat het betekent om organisatie te leiden, delen zij echter met de groep het allerbelangrijkste thema van het programma: de ervaring van een ernstige ziekte.  Zij weten dus echt wat het betekent om te vallen en weer op te staan,  om terug te vallen op hun eigen ervaring en dit in te zetten als bron voor vernieuwing.